Datlový koláč s banány

Ingredience


Banány 150 g
Cukr krupice 50 g
Cukr moučkový 50 g
Datle 200 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Ořechy vlašské 75 g
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 75 g másla pokrájíme na menší kousky a smícháme se 150 g mouky a solí, vypracujeme sypké, hrudkovité těsto, které necháme 15 minut odležet. Poté z těsta vyválíme plát a vložíme do vymazané pečící formy. Propícháme vidličkou a zakryjeme kolečkem pečícího papíru, zatíženého suchými fazolemi. Pečeme při 200 °C cca 18 minut.
  2. Mléko dáme vařit společně z rozkrojeným vanilkovým luskem. Banány pokrájíme na drobné kousky, přimícháme pokrájené datle a nasekané ořechy.
  3. Celé vejce a 2 žloutky vyšleháme společně s 50 g moučkového cukru a postupně přimícháme směs ovoce a ořechů. K takto připravené směsi vlijeme horké mléko. Ovocnou směsí naplníme upečené těsto a dáme péct na 20 minut při 200 °C.
  4. Bílky vyšleháme s 50 g cukru do tuhého sněhu, který namažeme na pečený koláč a necháme ještě 5 minut zapéct.