Datlový koláč s banány
Ingredience
Banány |
150 g |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Datle |
200 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Ořechy vlašské |
75 g |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 75 g másla pokrájíme na menší kousky a smícháme se 150 g mouky a solí, vypracujeme sypké, hrudkovité těsto, které necháme 15 minut odležet. Poté z těsta vyválíme plát a vložíme do vymazané pečící formy. Propícháme vidličkou a zakryjeme kolečkem pečícího papíru, zatíženého suchými fazolemi. Pečeme při 200 °C cca 18 minut.
- Mléko dáme vařit společně z rozkrojeným vanilkovým luskem. Banány pokrájíme na drobné kousky, přimícháme pokrájené datle a nasekané ořechy.
- Celé vejce a 2 žloutky vyšleháme společně s 50 g moučkového cukru a postupně přimícháme směs ovoce a ořechů. K takto připravené směsi vlijeme horké mléko. Ovocnou směsí naplníme upečené těsto a dáme péct na 20 minut při 200 °C.
- Bílky vyšleháme s 50 g cukru do tuhého sněhu, který namažeme na pečený koláč a necháme ještě 5 minut zapéct.