Losos v hořčično-bramborové krustě
Ingredience
Brambory |
700 g |
Cibule |
120 g |
Hořčice |
40 g |
Kapusta hlávková |
800 g |
Lišky čerstvé |
300 g |
Losos - filety |
800 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Muškátový oříšek |
5 g |
Olej rostlinný |
40 ml |
Pažitka |
30 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Sůl |
5 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Odstraníme vnější listy kapusty, hlávku rozčtvrtíme, odstraníme košťál a kapustu nadrobno nakrájíme. Krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme.
- V horkém másle zesklovatíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kapustu, podlijeme 200 g smetany a provaříme.
- Lososa očistíme, osolíme a opepříme. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme. Horní stranu rybích filetů potřeme hořčicí a navrstvíme bramborovou hmotu, vložíme na horký olej bramborovou hmotou směrem dolů a na mírné teplotě pečeme 6-8 minut, obrátíme a 1-2 minuty dopékáme.
- Mezitím na másle osmahneme očištěné houby, přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, osolíme a chvíli opékáme. Zbývající smetanu ušleháme, přidáme do kapusty a ochutíme solí a čerstvě nastrouhaným oříškem. Kapustu rozdělíme na talíře, nahoru položíme lososa a ozdobíme liškami.