Srnčí paštika se zeleným pepřem a hovězím jazykem

Ingredience


Listové těsto 450 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Jalovec 3 polévková lžíce
Jehněčí maso 250 g
Martell cognac 3 polévková lžíce
Nakládaný zelený pepř 2 kávová lžička
Ořechy vlašské 50 g
Pistácie 75 g
Rozmarýn sušený 1 špetka
Slanina vepřová 400 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Srnčí maso 500 g
Sůl 2 kávová lžička
Tymián sušený 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Hovězí jazyk 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem listového těsta tak, aby okraje visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).
  2. Srnčí a jehněčí maso omyjeme a jemně pomeleme na masovém strojku spolu s pokrájenou slaninou. Dáme ho do mísy a přidáme k němu koření (zelený pepř, tymián, rozmarýn, drcený jalovec), nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), vejce, smetanu, koňak a pistácie a pokrájené vlašské ořechy. Dochutíme solí a vše důkladně promícháme.
  3. Uvařený oloupaný hovězí jazyk nakrájíme na nudličky.
  4. Vyloženou formu do poloviny naplníme polovinou paštiky, pak rozložíme vrstvu pokrájeného hovězího jazyka a zakryjeme ji druhou polovinou paštiky. Listové těsto přehneme přes povrch paštiky, potřeme ho rozšlehaným vejcem a kvůli páře doprostřed vypíchneme otvor.
  5. Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.
  6. Upečenou paštiku necháme vychladit. Vychlazenou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou.