Srnčí paštika se zeleným pepřem a hovězím jazykem
Ingredience
Listové těsto |
450 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Jalovec |
3 polévková lžíce |
Jehněčí maso |
250 g |
Martell cognac |
3 polévková lžíce |
Nakládaný zelený pepř |
2 kávová lžička |
Ořechy vlašské |
50 g |
Pistácie |
75 g |
Rozmarýn sušený |
1 špetka |
Slanina vepřová |
400 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Srnčí maso |
500 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Hovězí jazyk |
200 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem listového těsta tak, aby okraje visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).
- Srnčí a jehněčí maso omyjeme a jemně pomeleme na masovém strojku spolu s pokrájenou slaninou. Dáme ho do mísy a přidáme k němu koření (zelený pepř, tymián, rozmarýn, drcený jalovec), nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), vejce, smetanu, koňak a pistácie a pokrájené vlašské ořechy. Dochutíme solí a vše důkladně promícháme.
- Uvařený oloupaný hovězí jazyk nakrájíme na nudličky.
- Vyloženou formu do poloviny naplníme polovinou paštiky, pak rozložíme vrstvu pokrájeného hovězího jazyka a zakryjeme ji druhou polovinou paštiky. Listové těsto přehneme přes povrch paštiky, potřeme ho rozšlehaným vejcem a kvůli páře doprostřed vypíchneme otvor.
- Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.
- Upečenou paštiku necháme vychladit. Vychlazenou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou.