Šafránové žemle s rozinkami

Ingredience


Cukr krupice 85 g
Droždí sušené 7 g
Hrozinky 200 g
Máslo čerstvé 155 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 600 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Šafrán 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 110 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.
  2. V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.
  3. Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.
  4. Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.
  5. Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.
  6. Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.
  7. Můžeme podávat teplé i studené.