Šafránové žemle s rozinkami
Ingredience
Cukr krupice |
85 g |
Droždí sušené |
7 g |
Hrozinky |
200 g |
Máslo čerstvé |
155 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
600 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
110 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.
- V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.
- Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.
- Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.
- Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.
- Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.
- Můžeme podávat teplé i studené.