Bouillabaisse s mořskými rybami

Ingredience


Bageta 8 plátek
Bobkový list 4 ks
Brambory 4 ks
Česnek 5 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chléb konzumní 1 krajíc
Cibule 1 ks
Fenykl sladký - hlíza 0.5 ks
Mořčák 400 g
Mořský ďas 300 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 300 ml
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Provensálské koření 1 špetka
Rajčata 4 ks
Ropušnice - filety 300 g
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno bílé 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ryby rozdělíme na menší porce. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na tenké plátky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Pažitku nasekáme nadrobno.
  2. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme zeleninu a krátce podusíme. Přidáme bobkové listy, pažitku, provensálské koření, sůl, pepř a šafrán. Oloupeme česnek, 4 stroužky prolisujeme k zelenině a vše ještě 10 minut povaříme na mírném ohni.
  3. Víno převaříme s 1/2 l vody. Rybí maso přidáme k zelenině a 3 minuty podusíme. Podlijeme vroucím vývarem z vína, hrnec stáhneme a necháme stát ještě 15 minut.
  4. Poslední stroužek česneku utřeme s čili papričkou. Chléb namočíme do vody, vymačkáme a spolu s česnekem a čili papričkou rozmixujeme na pyré, při mixování přiléváme olej. Orestujeme bagetu a potřeme směsí, položíme na talíře a zalijeme polévkou.