Bouillabaisse s mořskými rybami
Ingredience
Bageta |
8 plátek |
Bobkový list |
4 ks |
Brambory |
4 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb konzumní |
1 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
0.5 ks |
Mořčák |
400 g |
Mořský ďas |
300 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
300 ml |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Provensálské koření |
1 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Ropušnice - filety |
300 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ryby rozdělíme na menší porce. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na tenké plátky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Fenykl omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Pažitku nasekáme nadrobno.
- Cibuli osmahneme na oleji, přidáme zeleninu a krátce podusíme. Přidáme bobkové listy, pažitku, provensálské koření, sůl, pepř a šafrán. Oloupeme česnek, 4 stroužky prolisujeme k zelenině a vše ještě 10 minut povaříme na mírném ohni.
- Víno převaříme s 1/2 l vody. Rybí maso přidáme k zelenině a 3 minuty podusíme. Podlijeme vroucím vývarem z vína, hrnec stáhneme a necháme stát ještě 15 minut.
- Poslední stroužek česneku utřeme s čili papričkou. Chléb namočíme do vody, vymačkáme a spolu s česnekem a čili papričkou rozmixujeme na pyré, při mixování přiléváme olej. Orestujeme bagetu a potřeme směsí, položíme na talíře a zalijeme polévkou.