Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou
Ingredience
Celer bulvový |
40 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
5 ks |
Petržel kořen |
40 g |
Pórek |
0.5 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Víno madeira |
1 polévková lžíce |
Víno portské |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 dl |
Želatina |
4 plátek |
Hořčice Dijonská |
4 kávová lžička |
Kompot brusinkový |
4 polévková lžíce |
Česnek |
3 stroužek |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Zaječí kýta |
750 g |
Žampiony čerstvé |
125 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
- Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky.
- V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut.
- Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme.
- Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce.
- Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice.
- Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky.