Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou

Ingredience


Celer bulvový 40 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Mrkev kořen 1 ks
Ocet vinný červený 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 40 g
Pórek 0.5 ks
Sůl 2 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Víno madeira 1 polévková lžíce
Víno portské 2 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 dl
Želatina 4 plátek
Hořčice Dijonská 4 kávová lžička
Kompot brusinkový 4 polévková lžíce
Česnek 3 stroužek
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Zaječí kýta 750 g
Žampiony čerstvé 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky.
  3. V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut.
  4. Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme.
  5. Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce.
  6. Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice.
  7. Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky.