Smetanovo-zeleninová paštika

Ingredience


Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika červená 250 g
Paprika oranžová 250 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 1 kávová lžička
Česnek 1 ks
Cibule 100 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Špenát listový čerstvý 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Cuketa 200 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Sýr Niva (Rokfór) 150 g
Želatina 13 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté neloupané cukety pokrájíme na tenké plátky, které v pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou přibližně 5 minut, pak je z másla vyjmeme a odložíme na talíř.
  2. Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme jádřince. Do pánve s máslem přilijeme olej, který rozpálíme a papriky z každé strany opečeme, až zčernají a mají puchýře. Potom je sloupneme a dužinu rozmixujeme se 2 dl smetany, solí, pepřem a směs odložíme do mísy.
  3. 5 plátků želatiny dáme nabobtnat a následně je přimícháme do poloviny rozmixované paprikové směsi, kterou odložíme zvlášť.
  4. Paštikovou formu vyložíme potravinářskou fólií a pak ji celou vyložíme plátky cukety tak, aby přečnívaly přes okraj formy. Na dno nalijeme paprikovou hmotu a dáme chladit na 15-20 minut.
  5. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky, které povaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme.
  6. Dáme nabobtnat 3 plátky želatiny. Listový mražený špenát pokrájíme, podusíme na másle spolu s pokrájenou natí jarní cibulky, ochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a odstavíme. Do horkého špenátu s cibulkou zamícháme vymačkanou želatinu a když se rozpustí, přimícháme 1 dl vyšlehané smetany (šlehačky).
  7. Plátky mrkve (polovinu) položíme na ztuhlou paprikovou směs, na ni dáme podušený špenát s cibulkou a zase poklademe plátky mrkve. Dáme chladit na 20 minut.
  8. Zbývající plátky želatiny dáme nabobtnat na 5 minut do vody, pak je vymačkáme a rozpustíme v druhé polovině paprikové směsi.
  9. Po 20 minutách na položenou mrkev položíme vrstvu nastrouhaného modrého plísňového sýra, na něj rozlijeme druhou polovinu paprikové směsi, přikryjeme plátky cukety, zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.
  10. Druhý den paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.