Taštičky s čekankou
Ingredience
Ančovičky konzervované |
80 g |
Čekanka |
250 g |
Česnek |
1 stroužek |
Hrozinky |
20 g |
Kapary |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
220 g |
Olej olivový |
40 ml |
Olivy černé |
60 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
120 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme do misky s prosátou moukou a prsty vytvoříme drobenku. V drobence uděláme důlek, přidáme sůl a zakysanou smetanu, lžící promícháme a pak rukama propracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v chladničce 1-2 hodiny odpočinout.
- Čekanku očistíme a blanšírujeme ji, zcela ponořenou, 2-3 minuty v osolené vroucí vodě. Vyjmeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a osmahneme na olivovém oleji. Nesmí zcela změknout. Smícháme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené ančovičkové filety, proprané a okapané rozinky a čekanku. Olivy vypeckujeme a nadrobno nakrájíme, smícháme s kapary a přidáme do mísy s čekankou a dalšími přísadami. Dobře promícháme s rozšlehaným žloutkem a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme asi 3 mm vysoký plát, vykrájíme 24 koleček o průměru asi 12 cm a na polovinu koleček klademe připravenou náplň. Okraj těchto koleček potřeme rozšlehaným bílkem, položíme na ně druhé kolečko a vidličkou okraj ozdobně přitlačujeme. Rozšleháme žloutek a potřeme jím taštičky, které ještě několikrát vidličkou propíchneme. Taštičky položíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut při 170 °C.