Taštičky s čekankou

Ingredience


Ančovičky konzervované 80 g
Čekanka 250 g
Česnek 1 stroužek
Hrozinky 20 g
Kapary 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 220 g
Olej olivový 40 ml
Olivy černé 60 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 5 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 120 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme do misky s prosátou moukou a prsty vytvoříme drobenku. V drobence uděláme důlek, přidáme sůl a zakysanou smetanu, lžící promícháme a pak rukama propracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v chladničce 1-2 hodiny odpočinout.
  2. Čekanku očistíme a blanšírujeme ji, zcela ponořenou, 2-3 minuty v osolené vroucí vodě. Vyjmeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a osmahneme na olivovém oleji. Nesmí zcela změknout. Smícháme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené ančovičkové filety, proprané a okapané rozinky a čekanku. Olivy vypeckujeme a nadrobno nakrájíme, smícháme s kapary a přidáme do mísy s čekankou a dalšími přísadami. Dobře promícháme s rozšlehaným žloutkem a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme asi 3 mm vysoký plát, vykrájíme 24 koleček o průměru asi 12 cm a na polovinu koleček klademe připravenou náplň. Okraj těchto koleček potřeme rozšlehaným bílkem, položíme na ně druhé kolečko a vidličkou okraj ozdobně přitlačujeme. Rozšleháme žloutek a potřeme jím taštičky, které ještě několikrát vidličkou propíchneme. Taštičky položíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut při 170 °C.