Jurská pstruhová pěna

Ingredience


Celer bulvový 50 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 200 g
Mléko polotučné 0.5 l
Mrkev kořen 100 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pórek 50 g
Pstruh 1 kg
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 5 ks
Víno bílé 0.3 l
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pstruhy vykucháme, odkostíme, stáhneme z kůže a uřízneme hlavy. Maso umeleme a postupně do něj vmícháme všechna celá vejce, dále žloutky, mléko, smetanu a okořeníme (solí, pepřem a kořením na ryby). Směs naplníme do máslem vymazaných pudinkových forem, přikryjeme alobalem a uvaříme ve vodní lázni, při teplotě trouby asi 160 stupňů, cca 40 minut. Hotové jídlo vyklopíme na předehřátou mísu.
  2. Mezitím uvaříme vývar - z rybích kostí a hlav, nadrobno nakrájené cibule, mrkve, pažitky, pórku a celeru - vaříme tak dlouho, aby se v něm zbytky ryb rozvařily. Vývar přecedíme přes jemné sítko a necháme vyvařit na poloviční množství, aby byl silnější.
  3. Potom vývar zjemníme smetanou, máslem, doplníme jemně nakrájenou pažitkou a dochutíme. Hotovou omáčkou přelijeme pěnové kopečky a podáváme.