Jurská pstruhová pěna
Ingredience
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mrkev kořen |
100 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
50 g |
Pstruh |
1 kg |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
5 ks |
Víno bílé |
0.3 l |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pstruhy vykucháme, odkostíme, stáhneme z kůže a uřízneme hlavy. Maso umeleme a postupně do něj vmícháme všechna celá vejce, dále žloutky, mléko, smetanu a okořeníme (solí, pepřem a kořením na ryby). Směs naplníme do máslem vymazaných pudinkových forem, přikryjeme alobalem a uvaříme ve vodní lázni, při teplotě trouby asi 160 stupňů, cca 40 minut. Hotové jídlo vyklopíme na předehřátou mísu.
- Mezitím uvaříme vývar - z rybích kostí a hlav, nadrobno nakrájené cibule, mrkve, pažitky, pórku a celeru - vaříme tak dlouho, aby se v něm zbytky ryb rozvařily. Vývar přecedíme přes jemné sítko a necháme vyvařit na poloviční množství, aby byl silnější.
- Potom vývar zjemníme smetanou, máslem, doplníme jemně nakrájenou pažitkou a dochutíme. Hotovou omáčkou přelijeme pěnové kopečky a podáváme.