Makrela v zeleninovém nálevu

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 3 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 8 plátek
Cibule červená 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 1 ks
Makrela obecná 600 g
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 6 ks
Ocet Sherry 300 ml
Olej olivový 8 polévková lžíce
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý celý 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky makrely omyjeme, osušíme a klademe na rošt. Potřeme je olejem a opékáme na rozehřátém grilu asi 5 minut, aby kůže byla řádně propečená. Pečené ryby z grilu vyjmeme a dáme stranou.
  2. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oškrabanou a omytou mrkev též nakrájíme na tenčí kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky.
  3. Menší hlízu fenyklu důkladně očistíme a omyjeme a krájíme na jemné proužky.
  4. Všechnu zeleninu a fenykl vložíme na 2 lžíce rozehřátého oleje, přidáme ocet, kuličky pepře a nového koření a bobkový list a dusíme na mírném ohni do změknutí mrkve a papriky.
  5. Z ryby, která nám mezitím vychladla, odstraníme kůži a kosti a maso nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do nádoby, až po okraj nalijeme připravenou zeleninovou marinádu a po vychladnutí nádobu pevně uzavřeme.
  6. Pokrm necháme odležet v chladničce alespoň 1 den. Před podáváním vyjmeme kousky ryby a podle chuti i zeleninu z nálevu a podáváme rozložené na plátcích chleba.