Makrela v zeleninovém nálevu
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
8 plátek |
Cibule červená |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Makrela obecná |
600 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
6 ks |
Ocet Sherry |
300 ml |
Olej olivový |
8 polévková lžíce |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý celý |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plátky makrely omyjeme, osušíme a klademe na rošt. Potřeme je olejem a opékáme na rozehřátém grilu asi 5 minut, aby kůže byla řádně propečená. Pečené ryby z grilu vyjmeme a dáme stranou.
- Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oškrabanou a omytou mrkev též nakrájíme na tenčí kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky.
- Menší hlízu fenyklu důkladně očistíme a omyjeme a krájíme na jemné proužky.
- Všechnu zeleninu a fenykl vložíme na 2 lžíce rozehřátého oleje, přidáme ocet, kuličky pepře a nového koření a bobkový list a dusíme na mírném ohni do změknutí mrkve a papriky.
- Z ryby, která nám mezitím vychladla, odstraníme kůži a kosti a maso nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do nádoby, až po okraj nalijeme připravenou zeleninovou marinádu a po vychladnutí nádobu pevně uzavřeme.
- Pokrm necháme odležet v chladničce alespoň 1 den. Před podáváním vyjmeme kousky ryby a podle chuti i zeleninu z nálevu a podáváme rozložené na plátcích chleba.