Špenátová terina po švýcarsku

Ingredience


Olej olivový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
Těstoviny konzumní 220 g
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Zakysaná smetana 150 g
Sýr Ementál (Primátor) 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V osolené vodě uvaříme těstovinu - drobná kolínka, podle návodu. Uvařená kolínka scedíme, propláchneme čistou horkou vodou a odložíme do mísy, po chvíli je smícháme s nastrouhaným sýrem (Ementál).
  2. Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle zpěníme. K cibuli přidáme omytý, pokrájený špenát, pod pokličkou podusíme asi 7-10 minut. Podle chuti špenát osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu smícháme s vajíčky, špetkou soli, pepřem, promícháme se špenátem. Ještě dochutíme špetkou muškátového oříšku, znovu promícháme, zakryjeme pokličkou a odstavíme z plotny.
  3. Nádobu na terinu vyložíme alobalem, který vymažeme máslem. Vložíme polovinu uvařených kolínek, na ně poklademe vrstvu špenátu a doložíme zbytkem kolínek. Nádobu uzavřeme, položíme ji do pekáče s vařící vodou, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 35 minut při 175 °C.
  4. Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným Ementálem. Porce podáváme s čerstvými pokrájenými rajčaty.