Špenátová terina po švýcarsku
Ingredience
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Těstoviny konzumní |
220 g |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
150 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
50 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V osolené vodě uvaříme těstovinu - drobná kolínka, podle návodu. Uvařená kolínka scedíme, propláchneme čistou horkou vodou a odložíme do mísy, po chvíli je smícháme s nastrouhaným sýrem (Ementál).
- Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, v pánvi na másle zpěníme. K cibuli přidáme omytý, pokrájený špenát, pod pokličkou podusíme asi 7-10 minut. Podle chuti špenát osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu smícháme s vajíčky, špetkou soli, pepřem, promícháme se špenátem. Ještě dochutíme špetkou muškátového oříšku, znovu promícháme, zakryjeme pokličkou a odstavíme z plotny.
- Nádobu na terinu vyložíme alobalem, který vymažeme máslem. Vložíme polovinu uvařených kolínek, na ně poklademe vrstvu špenátu a doložíme zbytkem kolínek. Nádobu uzavřeme, položíme ji do pekáče s vařící vodou, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 35 minut při 175 °C.
- Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným Ementálem. Porce podáváme s čerstvými pokrájenými rajčaty.