Těstovinová terina se špenátem a hřiby

Ingredience


Česnek 3 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Houby čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Olej olivový 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Zakysaná smetana 150 g
Houby nakládané 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mozzarella 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr balkánský 100 g
Těstoviny Penne 200 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný, drobně pokrájený česnek krátce zpěníme na másle. Přidáme umytý, na kousky pokrájený listový špenát, který pod pokličkou podusíme 8-10 minut. Špenát osolíme a opepříme podle chuti a odstavíme z plotny.
  2. Čerstvé houby (hřiby, lišky) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, na kterém houby podusíme, přimícháme k nim zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a směs hub promícháme se špenátem.
  3. Drobné těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme je a vychladlé smícháme s kostičkami Mozzarelly.
  4. Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme ji máslem a na dno vložíme polovinu uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu špenátu s houbami, které zakryjeme zbytkem těstovin.
  5. Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
  6. Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, necháme pár minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s nakládanými houbami v sladkokyselém nálevu.