Piškotové řezy

Ingredience


Citronová kůra 10 g
Citronová šťáva 50 ml
Cukr krupice 150 g
Cukr moučkový 80 g
Cukr vanilka 10 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Maizena - kukuřičný škrob 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Pomerančová šťáva 50 ml
Smetana 33% (šlehačka) 400 ml
Sůl 2 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 50 ml
Želatina 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce vyjmeme z chladničky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh. Potom za stálého míchání přidáme sůl, vanilkový cukr a cukr. Žloutky našleháme vidličkou a smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou. Prosijeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme našlehané žloutky, opatrně zapracujeme mouku.
  2. Velký plech zlehka vymažeme, položíme na něj papír na pečení, na který zlehka rozetřeme těsto. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  3. Připravíme si další list papíru na pečení a upečené těsto na něj přemístíme spodní stranou nahoru. Původní list papíru na pečení sejmeme. Pokud to nejde lehce, potřeme papír trochou studené vody. Necháme vychladnout, v polovině výšky rozřízneme nožem na dva pláty a zabalené v alobalu necháme až do okamžiku plnění stranou.
  4. Plnění řezů. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody. Ušleháme tuhou šlehačku, za stálého šlehání přidáme moučkový cukr. Želatinu opatrně vymačkáme, dáme ji do menšího hrnce, zahřejeme a rozpustíme, avšak nevaříme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme citrónovou šťávu a pomerančový likér, vše měchačkou zlehka zapracujeme do šlehačky a citrónovou šlehačku necháme minimálně půldruhé hodiny ztuhnout v chladničce. Pak jí potřeme polovinu upečeného piškotu, přiklopíme druhou polovinou piškotu a lehce přitlačíme. Nožem namáčeným ve vlažné vodě nakrájíme řezy a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Můžeme také využít ozdobné šablony.