Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
150 g |
Těstoviny Penne |
220 g |
Voda pitná |
1 l |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Česnek |
2 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Špenát listový čerstvý |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Olivy černé |
100 g |
Rajčata |
4 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý, na kousky pokrájený listový špenát zpěníme na másle, který pod pokličkou podusíme 8 minut. Špenát osolíme, opepříme podle chuti, přidáme očištěný, drobně pokrájený česnek a přimícháme bazalku. Ve smetaně si rozšleháme vajíčka, ochutíme solí, pepřem, vajíčkovou směs zamícháme do špenátu. Společně špenát se smetanou dusíme asi 2 minuty.
- Krátké těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme je. Parmazán nastrouháme a promícháme s těstovinami.
- Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme máslem, na dno vložíme 1/3 uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu 1/2 špenátu se smetanou, tu pokryjeme 2/3 těstovin a na ně dáme zbytek špenátu. Zakončíme zbylými těstovinami.
- Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
- Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, pokryjeme plátky taveného sýra do mřížky a dáme znovu na 5 minut zapéct. Pečeme jen do doby, než se sýr roztaví.
- Teplou terinu opatrně nakrájíme na plátky a podáváme s rajčaty a olivami.