Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 150 g
Těstoviny Penne 220 g
Voda pitná 1 l
Bazalka 1 kávová lžička
Česnek 2 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Olivy černé 100 g
Rajčata 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytý, na kousky pokrájený listový špenát zpěníme na másle, který pod pokličkou podusíme 8 minut. Špenát osolíme, opepříme podle chuti, přidáme očištěný, drobně pokrájený česnek a přimícháme bazalku. Ve smetaně si rozšleháme vajíčka, ochutíme solí, pepřem, vajíčkovou směs zamícháme do špenátu. Společně špenát se smetanou dusíme asi 2 minuty.
  2. Krátké těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme je. Parmazán nastrouháme a promícháme s těstovinami.
  3. Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme máslem, na dno vložíme 1/3 uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu 1/2 špenátu se smetanou, tu pokryjeme 2/3 těstovin a na ně dáme zbytek špenátu. Zakončíme zbylými těstovinami.
  4. Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C.
  5. Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, pokryjeme plátky taveného sýra do mřížky a dáme znovu na 5 minut zapéct. Pečeme jen do doby, než se sýr roztaví.
  6. Teplou terinu opatrně nakrájíme na plátky a podáváme s rajčaty a olivami.