Svíčková se zeleninovým nákypem
Ingredience
Brokolice |
250 g |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Hovězí svíčková |
800 g |
Hovězí vývar základní |
1000 ml |
Květák |
250 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný květák povaříme v osolené vodě asi 10 minut, rozmixujeme a prolisujeme sítem. Očištěnou brokolici povaříme asi 3 minuty.
- Květákové pyré rozmícháme s vejci a smetanou, osolíme, opepříme. Do 4 vymazaných formiček rozdělíme růžičky brokolice, přikryjeme květákovým pyré. Vaříme ve vodní lázni 50-60 minut.
- Omyté maso uvaříme ve vývaru doměkka, vyjmeme a necháme na teplém místě.
- Ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, 4 lžíce vývaru, sůl, pepř a citronovou šťávu. Přitom zvolna přiléváme rozpuštěné máslo, nakonec vmícháme estragon.
- Plátky svíčkové upravíme na talíře, podáváme se zeleninovým nákypem a připravenou omáčkou.