Papriková omáčka k vepřovému
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Citronová kůra |
5 g |
Jíška instantní |
10 g |
Olej slunečnicový |
40 ml |
Olivy nakládané |
50 g |
Paprika červená |
100 g |
Paprika mletá sladká |
5 g |
Pepř cayenský |
5 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
8 g |
Tymián čerstvý |
5 g |
Vepřová pečeně |
1 kg |
Víno červené |
250 ml |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Maso potřeme ze všech stran směsí soli, pepře a papriky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso lehce opečeme. Přilijeme červené víno, zakryjeme a dusíme 15 minut. Potom maso obrátíme, přilijeme 250 ml horké vody a dusíme dalších 15 minut. Očistíme, omyjeme a drobně nakrájíme paprikový lusk. Očistíme česnek a jemně usekáme. Přidáme k masu a pokračujeme v dušení. Celková doba přípravy je 60-70 minut. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Omáčku rozmixujeme a protlačíme ji jemným sítem. Vmícháme zakysanou smetanu, podle chuti zahustíme jíškou a okořeníme solí a cayenským pepřem. Olivy nakrájíme po délce na tenké proužky a spolu s tymiánem a citronovou kůrou přidáme do omáčky.
- K takto upravenému masu jsou vhodnou přílohou nudle a bohatá zeleninová obloha ze zelených fazolek, třešňových rajčat a artyčokových srdíček.