Papriková omáčka k vepřovému

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Citronová kůra 5 g
Jíška instantní 10 g
Olej slunečnicový 40 ml
Olivy nakládané 50 g
Paprika červená 100 g
Paprika mletá sladká 5 g
Pepř cayenský 5 g
Pepř černý mletý 5 g
Sůl 8 g
Tymián čerstvý 5 g
Vepřová pečeně 1 kg
Víno červené 250 ml
Zakysaná smetana 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso potřeme ze všech stran směsí soli, pepře a papriky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a maso lehce opečeme. Přilijeme červené víno, zakryjeme a dusíme 15 minut. Potom maso obrátíme, přilijeme 250 ml horké vody a dusíme dalších 15 minut. Očistíme, omyjeme a drobně nakrájíme paprikový lusk. Očistíme česnek a jemně usekáme. Přidáme k masu a pokračujeme v dušení. Celková doba přípravy je 60-70 minut. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Omáčku rozmixujeme a protlačíme ji jemným sítem. Vmícháme zakysanou smetanu, podle chuti zahustíme jíškou a okořeníme solí a cayenským pepřem. Olivy nakrájíme po délce na tenké proužky a spolu s tymiánem a citronovou kůrou přidáme do omáčky.
  2. K takto upravenému masu jsou vhodnou přílohou nudle a bohatá zeleninová obloha ze zelených fazolek, třešňových rajčat a artyčokových srdíček.