Terina s ricottou, lilky a rajčaty
Ingredience
Balsamico ocet |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Ricotta |
400 g |
Voda pitná |
0.5 dl |
Želatina |
8 plátek |
Lilek |
500 g |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Paprika žlutá |
0.5 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté lilky a rajčata nakrájíme na plátky. Omytou masitou žlutou papriku nakrájíme na proužky. Plátky lilků osolíme a necháme "vypotit". Lilky osušíme a zprudka orestujeme na rozpáleném olivovém oleji z obou stran. Rajčata spaříme a oloupeme. Lilky s rajčaty mírně osolíme a opepříme.
- Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Sýr Ricottu vyšleháme se smetanou dohladka, přimícháme balsamico ocet, olej a vzniklý krém osolíme a opepříme podle chuti. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ji v trošce teplé vody, kterou vmícháme do krému.
- Formu vypláchneme vodou, vyložíme ji potravinářskou fólií a na dno položíme několik plátků lilku. Na lilky navrstvíme krém, na něj položíme plátky rajčat, lilků, proužky papriky a zase dáme vrstvu krému. Takto formu střídavě naplníme a zakončíme vrstvou lilků. Aspik zakryjeme a dáme na 12 hodin do chladničky.
- Ztuhnutý aspik vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.