Terina s ricottou, lilky a rajčaty

Ingredience


Balsamico ocet 1 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 2 špetka
Sýr Ricotta 400 g
Voda pitná 0.5 dl
Želatina 8 plátek
Lilek 500 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika žlutá 0.5 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 300 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté lilky a rajčata nakrájíme na plátky. Omytou masitou žlutou papriku nakrájíme na proužky. Plátky lilků osolíme a necháme "vypotit". Lilky osušíme a zprudka orestujeme na rozpáleném olivovém oleji z obou stran. Rajčata spaříme a oloupeme. Lilky s rajčaty mírně osolíme a opepříme.
  2. Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Sýr Ricottu vyšleháme se smetanou dohladka, přimícháme balsamico ocet, olej a vzniklý krém osolíme a opepříme podle chuti. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ji v trošce teplé vody, kterou vmícháme do krému.
  3. Formu vypláchneme vodou, vyložíme ji potravinářskou fólií a na dno položíme několik plátků lilku. Na lilky navrstvíme krém, na něj položíme plátky rajčat, lilků, proužky papriky a zase dáme vrstvu krému. Takto formu střídavě naplníme a zakončíme vrstvou lilků. Aspik zakryjeme a dáme na 12 hodin do chladničky.
  4. Ztuhnutý aspik vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.