Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem

Ingredience


Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 320 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 25 g
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Cibulka jarní 5 ks
Jablka 2 ks
Ořechy lískové 75 g
Ovesné vločky 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pšenice Špalda 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr kozí 200 g
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Voda pitná 3.5 dl
Bobkový list 1 ks
Fazolové lusky zelené 120 g
Nové koření celé 3 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.
  2. Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
  3. Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.
  4. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.
  5. Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.
  6. Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.
  7. Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.