Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem
Ingredience
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
320 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
25 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Cibulka jarní |
5 ks |
Jablka |
2 ks |
Ořechy lískové |
75 g |
Ovesné vločky |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pšenice Špalda |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr kozí |
200 g |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3.5 dl |
Bobkový list |
1 ks |
Fazolové lusky zelené |
120 g |
Nové koření celé |
3 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- 200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.
- Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
- Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.
- Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.
- Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.
- Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.
- Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.