Koláč s vařenými brambory a camembertem

Ingredience


Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 320 g
Sádlo škvařené 25 g
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Brambory 600 g
Cibule 2 ks
Majoránka 1 kávová lžička
Olivy zelené 10 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata sušená sterilovaná 1 ks
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 200 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Rajčata 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodinu.
  2. Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy.
  3. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Sýr camembert pokrájíme též na kostičky. Zelené nakládané olivy rozpůlíme. Všechny pokrájené ingredience přidáme k bramborám, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a dobře promícháme.
  4. Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme bramborovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 45 minut.
  5. Upečený koláč s bramborami a sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.