Koláč s vařenými brambory a camembertem
Ingredience
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
320 g |
Sádlo škvařené |
25 g |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Brambory |
600 g |
Cibule |
2 ks |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Olivy zelené |
10 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata sušená sterilovaná |
1 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
200 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Rajčata |
4 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodinu.
- Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, scedíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme do mísy.
- Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Sušená rajčata nakrájíme na kostičky. Sýr camembert pokrájíme též na kostičky. Zelené nakládané olivy rozpůlíme. Všechny pokrájené ingredience přidáme k bramborám, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a dobře promícháme.
- Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme bramborovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 45 minut.
- Upečený koláč s bramborami a sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty.