Koláč se špaldovou pšenicí a balkánským sýrem
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Pšenice Špalda |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
3.5 dl |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
320 g |
Sádlo škvařené |
25 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cuketa |
3 ks |
Pepř bílý |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Švestky |
8 ks |
Sýr balkánský |
250 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špaldovou pšenici namočíme přes noc do studené vody.
- Druhý den hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
- Namočenou špaldovou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a solí. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zamícháme vejce.
- Oloupané cukety nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájeným balkánským sýrem je přidáme ke špaldové hmotě. Nakonec přimícháme pokrájené sušené švestky (bez pecek). Směs ochutíme solí, pepřem a dobře znovu promícháme.
- Těsto z hladké mouky rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme cuketovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
- Upečený koláč s cuketami a balkánským sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenou čerstvou salátovou okurkou.