Koláč se špaldovou pšenicí a balkánským sýrem

Ingredience


Cibule 2 ks
Pšenice Špalda 200 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 3.5 dl
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 320 g
Sádlo škvařené 25 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Cuketa 3 ks
Pepř bílý 0.5 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Švestky 8 ks
Sýr balkánský 250 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špaldovou pšenici namočíme přes noc do studené vody.
  2. Druhý den hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
  3. Namočenou špaldovou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a solí. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zamícháme vejce.
  4. Oloupané cukety nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájeným balkánským sýrem je přidáme ke špaldové hmotě. Nakonec přimícháme pokrájené sušené švestky (bez pecek). Směs ochutíme solí, pepřem a dobře znovu promícháme.
  5. Těsto z hladké mouky rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme cuketovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
  6. Upečený koláč s cuketami a balkánským sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenou čerstvou salátovou okurkou.