Omáčka z čerstvých rajčat
Ingredience
Bazalka |
1 špetka |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
675 g |
Špagety, Makarony |
350 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomocí ostrého nože nařízneme spodní stranu rajčat do tvaru kříže. Ve větším hrnci uvedeme vodu do varu a poté hrnec odstavíme. Do horké vody ponoříme rajčata na 30 vteřin a pak je vyjmeme pomocí děrované naběračky. Rajčata pak oloupeme a dužinu nakrájíme na větší kousky.
- Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme rajčata, sůl, pepř a uvedeme do varu. Kastrol přikryjeme poklicí a při snížené teplotě vaříme 40 minut, až je omáčka hustá.
- Mezitím podle návodu na obalu uvaříme těstoviny.
- Do uvařené omáčky přimícháme bazalku, podle chuti dosolíme a dopepříme. Slité těstoviny vložíme do mísy a promícháme je s omáčkou. Nastrouhaný parmezán na dochucení podáváme na talířku zvlášť.