Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně
Ingredience
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Niva (Rokfór) |
200 g |
Vývar zeleninový |
2.5 dl |
Želatina |
4 plátek |
Ořechy vlašské |
60 g |
Švestky sušené |
175 g |
Víno portské |
10 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 polévková lžíce |
Hroznové víno |
300 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené švestky a vlašské ořechy zalijeme portským vínem a necháme je přes noc marinovat.
- Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.
- Plísňový sýr nivu rozmačkáme vidličkou, dáme do mixéru, přilijeme polovinu teplého zeleninového vývaru a rozmixujeme, potom krém dáme do mísy. Druhou polovinu vývaru přihřejeme, osolíme podle chuti, vymačkanou želatinu v teplém vývaru rozpustíme a zamícháme do sýrového krému. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji vmícháme do vychlazeného sýrového krému, který rozdělíme na 3 části.
- Formu na terinu vymažeme olejem a naplníme 1/3 krému. Dáme ho na 20 minut chladit. Pak na ztuhnutou směs naneseme polovinu švestek a zakryjeme 2/3 krému a znovu dáme chladit na 20 minut. Na tuto vrstvu krému pak rozložíme marinované ořechy se švestkami a zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch uhladíme, formu zakryjeme a necháme přes noc v chladničce.
- Druhý den sýrovou terinu nakrájíme na porce a podáváme s omytými hrozny vína.