Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně

Ingredience


Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 1 špetka
Sýr Niva (Rokfór) 200 g
Vývar zeleninový 2.5 dl
Želatina 4 plátek
Ořechy vlašské 60 g
Švestky sušené 175 g
Víno portské 10 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Hroznové víno 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené švestky a vlašské ořechy zalijeme portským vínem a necháme je přes noc marinovat.
  2. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.
  3. Plísňový sýr nivu rozmačkáme vidličkou, dáme do mixéru, přilijeme polovinu teplého zeleninového vývaru a rozmixujeme, potom krém dáme do mísy. Druhou polovinu vývaru přihřejeme, osolíme podle chuti, vymačkanou želatinu v teplém vývaru rozpustíme a zamícháme do sýrového krému. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji vmícháme do vychlazeného sýrového krému, který rozdělíme na 3 části.
  4. Formu na terinu vymažeme olejem a naplníme 1/3 krému. Dáme ho na 20 minut chladit. Pak na ztuhnutou směs naneseme polovinu švestek a zakryjeme 2/3 krému a znovu dáme chladit na 20 minut. Na tuto vrstvu krému pak rozložíme marinované ořechy se švestkami a zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch uhladíme, formu zakryjeme a necháme přes noc v chladničce.
  5. Druhý den sýrovou terinu nakrájíme na porce a podáváme s omytými hrozny vína.