Jogurtová terina s javorovým sirupem

Ingredience


Cukr krupice 125 g
Cukr vanilka 0.5 ks
Jogurt bílý 2 dl
Piškoty cukrářské 1 balení
Sirup javorový 0.5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Meduňka 8 ks
Sirup javorový 0.5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Jogurt bílý 0.5 dl
Voda pitná 0.5 dl
Želatina 5 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse vyšleháme čerstvé žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a postupně budeme zašlehávat 3 lžíce javorového sirupu. Do žloutkové pěny přimícháme 2 dl jogurtu a zakysanou smetanu.
  2. Želatinu namočíme do trošky studené vody, po 5 minutách vodu se želatinou přihřejeme, rozpustíme a přimícháme ji do 0,5 dl jogurtu, který přimícháme do jogurtového krému.
  3. Zvlášť vyšleháme smetanu na šlehačku a bílky na tuhý sníh. Obě ingredience postupně přimícháme do krému a naplníme formu, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií.
  4. Na talíř nalijeme 1 dl javorového sirupu. Jednu stranu dlouhých piškotů namočíme do sirupu a namočenou stranou je položíme na povrch jogurtového krému. Formu zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.
  5. Druhý den jogurtovou terinu opatrně vyklopíme a nakrájíme na porce.
  6. Ke každé porci na talířku ozdobně upravíme (pomocí lžíce) smíchaný javorový sirup se smetanou a lístky meduňky.