Koláč z listového těsta s čerstvým sýrem
Ingredience
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Hrozinky |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sýr Ricotta |
500 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
150 g |
Voda pitná |
1.5 dl |
Listové těsto |
450 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Listové těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a tou vyložíme olejem vymazanou formu.
- V míse vyšleháme čerstvý sýr Ricottu se žloutky, cukrem a skořicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který lehce vmícháme do sýrového krému. Ještě promyjeme v sítku hrozinky, necháme je odkapat a přimícháme je do krému.
- Vyloženou formu naplníme sýrovým krémem. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je koláčová forma. Okraje většího těsta přeložíme dovnitř a potřeme vajíčkem. Povrch krému zakryjeme druhou plackou těsta, který potřeme vajíčkem.
- Rádýlkem vyznačíme na povrchu těsta jednotlivé porce, aby se po upečení lépe odkrojily. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut při 200 °C.
- Než se koláč upeče, připravíme sirup: svaříme 1,5 dl vody se 150 g cukru (vaříme ho 5 minut), pak přidáme šťávu z jednoho citronu.
- Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho potřeme sirupem, který necháme zatuhnout, nakrájíme porce a podáváme.