Mokka terina
Ingredience
Čokoládové kousky |
100 g |
Cukr krupice |
150 g |
Káva Espresso |
2 polévková lžíce |
Likér Kahlua |
0.5 dl |
Mléko polotučné |
0.75 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 dl |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Višně kandované |
100 g |
Voda pitná |
2 dl |
Želatina |
6 plátek |
Likér Kahlua |
0.5 dl |
Piškoty cukrářské |
120 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vanilkový lusk nakrojíme a vyškrabeme dřeň, kterou dáme do mléka.
- Mléko s luskem, dření a kávou espressem svaříme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou na 10 minut.
- Do mísy dáme žloutky s cukrem a šlehačem vyšleháme žloutkový krém, do kterého při šlehání postupně přiléváme kávový likér.
- Z mléka odstraníme vanilkový lusk a pomalu ho přimícháme do krému. Mísu s krémem a mlékem vložíme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí.
- Želatinu dáme do 2 dl studené vody nabobtnat na 5 minut. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a v horkém krému ji rozpustíme. Pak krém odstavíme z horké lázně.
- Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Na dno položíme sedm cukrářských piškotů (rovnou stranou naspod), které pokapeme kávovým likérem.
- Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme čokoládová kávová zrna, kandované višně a pak krémem naplníme formu. Na povrch položíme zbylých sedm piškotů, které též pokapeme kávovým likérem. Formu zakryjeme fólií a necháme v chladničce minimálně 4 hodiny.
- Vychladlou mocca terinu opatrně vyklopíme, nakrájíme porce a podáváme.