Šípková omáčka k hovězí pečeni
Ingredience
Hovězí maso zadní |
1 kg |
Koření Gyros |
5 g |
Marmeláda šípková |
60 g |
Olej sezamový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 12% (konzumní) |
60 g |
Sůl |
5 g |
Tymián sušený |
3 g |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj sůl, pepř a tymián. Obložíme plátky slaniny a ovineme kuchyňskou nití.
- V pekáči rozehřejeme olej a maso ze všech stran řádně opečeme, aby mělo hnědou kůrku. Přilijeme 500 ml horké vody, ve které rozmícháme koření. Při střední teplotě dusíme zakryté 90 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě dalších 30 minut. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Do omáčky vmícháme šípkovou marmeládu a smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Z masa odstraníme slaninu a nakrájíme je na plátky.
- Dobrou přílohou jsou bramborové knedlíky a na másle podušené zelí.