Šípková omáčka k hovězí pečeni

Ingredience


Hovězí maso zadní 1 kg
Koření Gyros 5 g
Marmeláda šípková 60 g
Olej sezamový 20 ml
Pepř černý mletý 5 g
Slanina vepřová 150 g
Smetana 12% (konzumní) 60 g
Sůl 5 g
Tymián sušený 3 g
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj sůl, pepř a tymián. Obložíme plátky slaniny a ovineme kuchyňskou nití.
  2. V pekáči rozehřejeme olej a maso ze všech stran řádně opečeme, aby mělo hnědou kůrku. Přilijeme 500 ml horké vody, ve které rozmícháme koření. Při střední teplotě dusíme zakryté 90 minut. Pak odkryjeme a pečeme ještě dalších 30 minut. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Do omáčky vmícháme šípkovou marmeládu a smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Z masa odstraníme slaninu a nakrájíme je na plátky.
  3. Dobrou přílohou jsou bramborové knedlíky a na másle podušené zelí.