Šalotková omáčka s tousty

Ingredience


Chléb toastový 8 krajíc
Cukr krupice 10 g
Hořčice Dijonská 5 g
Hovězí roštěnka níz. peč. 600 g
Majonéza 20 g
Martell cognac 20 ml
Máslo čerstvé 40 g
Pepř černý mletý 5 g
Rajčata 60 g
Šalotka 200 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 5 g
Vývar z hovězích kostí 300 ml
Zakysaná smetana 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotky rozpůlíme a nakrájíme na špalíčky. Na 1 lžíci másla dusíme cibulku, až zesklovatí, a poté ji posypeme špetkou cukru. Vmícháme koňak a přilijeme telecí vývar. Necháme zvolna vařit, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Zakysanou smetanu důkladně promícháme s majonézou a hořčicí a okořeníme solí a pepřem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky.
  2. Hovězí filé osolíme a opepříme a na zbylém másle opékáme asi 2 minuty z každé strany.
  3. Čtyři plátky opečeného toastového chleba potřeme omáčkou, obložíme rajčaty, šalotkou a masem a zakryjeme druhým plátkem chleba.