Hříbková omáčka s telecími karbanátky
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chléb toastový |
4 krajíc |
Cibule |
100 g |
Hořčice |
20 g |
Houby sušené |
20 g |
Jíška instantní |
10 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
20 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
40 g |
Šalotka |
60 g |
Smetana 12% (konzumní) |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
60 g |
Sůl |
5 g |
Telecí maso mleté |
500 g |
Tymián čerstvý |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na trošce másla zesklovatíme šalotku. Střídku chleba nakrájíme na plátky, přelijeme mlékem a důkladně vymačkáme. Chleba, vejce, žloutek, hořčici, tymián a šalotku promícháme. Rajčata pokrájíme na drobné kousky. Smícháme je s chlebovou hmotou a masem, osolíme a opepříme. Vytvarujeme osm karbanátků a v rozpáleném másle je osmažíme dozlatova. Lžíci másla uchováme.
- Houby namočíme na 30 minut do 250 ml vlažné vody. Cibuli a česnek podusíme ve zbývajícím másle doměkka. Přidáme namočené houby i s vodou a vaříme 10 minut. Přilijeme smetanu a dále vaříme 10 minut. Omáčku rozmixujeme a podle potřeby zahustíme instantní jíškou. Dochutíme petrželkou a zjemníme šlehačkou.