Brusinková omáčka se srnčím masem
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Brusinky |
80 g |
Chléb toastový |
2 krajíc |
Cibule |
60 g |
Jalovec |
8 ks |
Karotka |
60 g |
Lišky čerstvé |
100 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
5 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Muškátový oříšek |
3 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Olej olivový |
40 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
40 g |
Šalotka |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Srnčí kýta |
800 g |
Sůl |
5 g |
Víno červené |
750 ml |
Víno portské |
100 ml |
Vývar z hovězích kostí |
800 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.
- Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.