Brusinková omáčka se srnčím masem

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Brusinky 80 g
Chléb toastový 2 krajíc
Cibule 60 g
Jalovec 8 ks
Karotka 60 g
Lišky čerstvé 100 g
Maizena - kukuřičný škrob 5 g
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový oříšek 3 g
Nové koření celé 5 ks
Olej olivový 40 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 40 g
Šalotka 50 g
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Srnčí kýta 800 g
Sůl 5 g
Víno červené 750 ml
Víno portské 100 ml
Vývar z hovězích kostí 800 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso.
  2. Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami.