Marinovaná kančí kýta
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
60 g |
Jíška instantní |
20 g |
Kančí maso |
2 kg |
Marmeláda pomerančová |
20 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Ocet kvasný lihový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pomeranče |
1 ks |
Rozmarýn čerstvý |
5 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Víno červené |
750 ml |
Zeleninová směs pod svíčkovou - mražená |
400 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Maso omyjeme, vložíme do mísy, přidáme cibuli, zeleninu, bobkový list, 1 snítku tymiánu a rozmarýnu a vše zalijeme červeným vínem a octovou esencí. Marinujeme 2-3 dny a maso často obracíme.
- Kýtu vyjmeme, osušíme a po všech stranách opečeme na přepuštěném másle. Osolíme a opepříme. Marinádu procedíme. Maso dusíme 2 1/2-3 hodiny a přitom podle potřeby přiléváme marinádu a asi 125 ml horké vody. Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Šťávu povaříme, přidáme šťávu a kůru z pomeranče, pomerančovou marmeládu a smetanu a ještě chvíli vaříme. Zahustíme instantní jíškou. Hotovou omáčku posypeme zbývajícími lístky tymiánu.
- Chutná s růžičkovou kapustou a glazovanými kaštany.