Jahodový křehký koláč
Ingredience
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Jahody zahradní |
900 g |
Cukr krupice |
200 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr skořicový |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
375 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
- Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
- Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
- Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
- Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.)