Rizoto s tykví a parmazánem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže Arborio |
200 g |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Tykev |
250 g |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V kastrolu ohřejeme zeleninový vývar a chvíli ho povaříme na mírném ohni. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Tykvovou dužinu nastrouháme.
- Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm osmahneme dohněda. Přidáme tykev a 5 minut podusíme. Posypeme šalvějí a za občasného míchání přidáme rýži. Mícháme tak dlouho, dokud rýže nenasaje tuk.
- Za míchání k rýži přilijeme 125 ml horkého vývaru a rýži necháme nasát tekutinu. Pak přimícháme dalších 125 ml vývaru, až rýže opět nasaje tekutinu. Tak postupujeme se zbytkem vývaru, dokud rýže není měkká. Nakonec přimícháme sýr a rizoto osolíme a opepříme. Rizoto podáváme posypané strouhaným parmazánem.