Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Hrozinky 50 g
Likér Grand Marnier 0.5 dl
Mandle 50 g
Švestky 750 g
Voda pitná 7 dl
Želatina bílá plátky 4 plátek
Cukr krupice 50 g
Cukr skořicový 1 ks
Meduňka 1 ks
Víno portské 4 polévková lžíce
Zakysaná smetana 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu.
  2. Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.
  3. Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky.
  4. V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky.