Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Hrozinky |
50 g |
Likér Grand Marnier |
0.5 dl |
Mandle |
50 g |
Švestky |
750 g |
Voda pitná |
7 dl |
Želatina bílá plátky |
4 plátek |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr skořicový |
1 ks |
Meduňka |
1 ks |
Víno portské |
4 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu.
- Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.
- Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky.
- V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky.