Rizoto s chřestem

Ingredience


Chřest bílý 500 g
Cibulka jarní 6 ks
Mandle 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 400 g
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 50 g
Víno bílé 100 ml
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest omyjeme, oloupeme, spodní konce odkrojíme a chřest pokrájíme na silné kousky. Jarní cibulku omyjeme a očistíme, bílé části pokrájíme na kousky, zelenou nať nakrájíme nadrobno.
  2. Zeleninový vývar převaříme s šafránem a při nejnižší teplotě ho udržujeme horký. Na malé pánvi bez tuku opražíme mandle.
  3. Polovinu mandlí, chřest a jarní cibulku dusíme na 1 lžíci másla asi 2 minuty. Přidáme rýži a za občasného míchání ji osmahneme dosklovata. Podlijeme bílým vínem, krátce povaříme a necháme zhoustnout. Přidáme nejprve třetinu zeleninového vývaru a pak postupně přiléváme zbytek. Přitom vždy zamícháme.
  4. Po 20 minutách by mělo být rizoto krémové, zrnka rýže by však měla být ještě na skus. Potom do rizota vmícháme zbytek másla, nastrouhaný sýr a nať jarní cibulky. Rizoto dochutíme a podáváme posypané praženými mandlemi.