Rizoto s chřestem
Ingredience
Chřest bílý |
500 g |
Cibulka jarní |
6 ks |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
400 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
50 g |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest omyjeme, oloupeme, spodní konce odkrojíme a chřest pokrájíme na silné kousky. Jarní cibulku omyjeme a očistíme, bílé části pokrájíme na kousky, zelenou nať nakrájíme nadrobno.
- Zeleninový vývar převaříme s šafránem a při nejnižší teplotě ho udržujeme horký. Na malé pánvi bez tuku opražíme mandle.
- Polovinu mandlí, chřest a jarní cibulku dusíme na 1 lžíci másla asi 2 minuty. Přidáme rýži a za občasného míchání ji osmahneme dosklovata. Podlijeme bílým vínem, krátce povaříme a necháme zhoustnout. Přidáme nejprve třetinu zeleninového vývaru a pak postupně přiléváme zbytek. Přitom vždy zamícháme.
- Po 20 minutách by mělo být rizoto krémové, zrnka rýže by však měla být ještě na skus. Potom do rizota vmícháme zbytek másla, nastrouhaný sýr a nať jarní cibulky. Rizoto dochutíme a podáváme posypané praženými mandlemi.