Holandská omáčka s uzeným lososem
Ingredience
Chřest bílý |
1 kg |
Citronová šťáva |
20 ml |
Cukr krupice |
5 g |
Kopr čerstvý |
30 g |
Losos uzený |
300 g |
Máslo bylinkové |
20 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Muškátový oříšek |
3 g |
Ocet vinný |
20 ml |
Pepř bílý |
5 ks |
Petržel - nať |
30 g |
Šalotka |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
40 g |
Sůl |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
8 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest pečlivě oloupeme, odstraníme dřevnaté části a vaříme 12 minut v osolené vodě s máslem a se špetkou cukru.
- Na bylinkovou holandskou omáčku oloupeme šalotku, jemně ji nakrájíme a spolu s rozdrceným pepřem, octem a 5 lžícemi vody necháme 5 minut lehce povařit. Propasírujeme jemným sítem do nerezového rendlíku a zašleháme žloutky. Rendlík postavíme do horké vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Vyjmeme z vodní lázně a opatrně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné vlažné máslo. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmícháme nasekané bylinky. Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a na másle upečeme čtyři omelety. Naplníme je chřestem, plátky uzené ryby a bylinkovou omáčkou.