Holandská omáčka s uzeným lososem

Ingredience


Chřest bílý 1 kg
Citronová šťáva 20 ml
Cukr krupice 5 g
Kopr čerstvý 30 g
Losos uzený 300 g
Máslo bylinkové 20 g
Máslo čerstvé 250 g
Muškátový oříšek 3 g
Ocet vinný 20 ml
Pepř bílý 5 ks
Petržel - nať 30 g
Šalotka 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 40 g
Sůl 5 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest pečlivě oloupeme, odstraníme dřevnaté části a vaříme 12 minut v osolené vodě s máslem a se špetkou cukru.
  2. Na bylinkovou holandskou omáčku oloupeme šalotku, jemně ji nakrájíme a spolu s rozdrceným pepřem, octem a 5 lžícemi vody necháme 5 minut lehce povařit. Propasírujeme jemným sítem do nerezového rendlíku a zašleháme žloutky. Rendlík postavíme do horké vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Vyjmeme z vodní lázně a opatrně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné vlažné máslo. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmícháme nasekané bylinky. Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a na másle upečeme čtyři omelety. Naplníme je chřestem, plátky uzené ryby a bylinkovou omáčkou.