Francouzská galeta s tykví a jablky

Ingredience


Kardamom 1 špetka
Koktejlová jablíčka nakládaná 400 g
Koriandr čerstvý 1 špetka
Máslo čerstvé 170 g
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Sůl 1 špetka
Tykev nakládaná 400 g
Voda pitná 125 ml
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku se solí dáme do mísy, dobře promícháme, 150 g másla pokrájíme na vločky, přidáme k mouce a vše rozmícháme. Postupně přiléváme ledovou vodu, dokud se nevytvoří hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut odležet do chladničky.
  2. V cedníku necháme okapat tykev a koktejlová jablíčka, následně je okořeníme a necháme 30 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
  3. Plech na pečení vyložíme pečicím papírem, na pomoučněné pracovní ploše z těsta vyválíme kruh o průměru 30 cm a vytvarujeme okraj.
  4. Na těsto rozdělíme ovoce a zeleninu, přitom necháme asi 5 cm široký okraj volný. Rukama ho vytáhneme trochu do výše a přitlačíme na náplň. Na galetu rozdělíme zbytek másla, nakrájeného na vločky, okraj těsta potřeme vodou.
  5. Vše dáme na plech, pečeme 40 minut, před podáváním necháme 10 minut vychladnout.