Salát z červené řepy s ořechy

Ingredience


Červená řepa 800 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 5 g
Jablka 1 ks
Ocet vinný 6 polévková lžíce
Olej olivový 0.5 dl
Ořechy vlašské 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 100 g
Sůl 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve důkladně omyjeme hlavu červené řepy a potom ji v hrnci zcela ponořenou v osolené vodě vaříme na mírném ohni asi 45 minut, dokud není měkká. Mezitím si připravíme dresink- smícháme ocet, sůl a cukr, opepříme a po troškách přidáme olej. Nakonec nadrobno nakrájenou cibuli a ořechy (několik jich dáme stranou vcelku na ozdobu) přikryjeme a necháme odležet.
  2. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Totéž uděláme s červenou řepou a vše důkladně promícháme v míse. Špenátové listy opereme, osušíme, část nakrájíme na proužky a poklademe na střed servírovací mísy, ostatní naaranžujeme na okraj. Na střed mísy navršíme směs řepy a jablek, zalijeme dresinkem a ozdobíme ořechy. Podáváme s celozrnným pečivem.