Salát z červené řepy s ořechy
Ingredience
Červená řepa |
800 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
5 g |
Jablka |
1 ks |
Ocet vinný |
6 polévková lžíce |
Olej olivový |
0.5 dl |
Ořechy vlašské |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
10 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve důkladně omyjeme hlavu červené řepy a potom ji v hrnci zcela ponořenou v osolené vodě vaříme na mírném ohni asi 45 minut, dokud není měkká. Mezitím si připravíme dresink- smícháme ocet, sůl a cukr, opepříme a po troškách přidáme olej. Nakonec nadrobno nakrájenou cibuli a ořechy (několik jich dáme stranou vcelku na ozdobu) přikryjeme a necháme odležet.
- Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Totéž uděláme s červenou řepou a vše důkladně promícháme v míse. Špenátové listy opereme, osušíme, část nakrájíme na proužky a poklademe na střed servírovací mísy, ostatní naaranžujeme na okraj. Na střed mísy navršíme směs řepy a jablek, zalijeme dresinkem a ozdobíme ořechy. Podáváme s celozrnným pečivem.