Lazaně s masovou omáčkou
Ingredience
Anglická slanina |
180 g |
Bešamel |
300 ml |
Celer řapíkatý |
4 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí maso mleté |
500 g |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Lasagnové plátky špenátové |
220 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Oregano sušené |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Víno červené |
150 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme omáčku. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme olej, vsypeme do pánve drobně nakrájenou cibuli, čtyři řapíky celeru nakrájené na nudličky, pokrájenou slaninu a restujeme. Zhruba po pěti minutách vsypeme česnek nakrájený na plátky a mleté hovězí maso a smažíme, dokud není maso řádně orestované. Poté snížíme teplotu a restujeme.
- Po deseti minutách zvýšíme teplotu, vmícháme mouku a rajčatový protlak a dvě minuty prohříváme. Poté vmícháme pokrájená konzervovaná rajčata, hovězí vývar a víno. Směs za občasného míchání vaříme. Přidáme sůl, pepř, sušené oregano a ustrouhaný muškátový oříšek. Zmírníme teplotu a za časného míchání vaříme zhruba hodinu, až je ze směsi hustá omáčka.
- Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetka muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
- V mezičase si připravíme zapékací mísu, kterou vytřeme máslem. Na dno dáme tenkou vrstvu omáčky, na ni klademe lazaně, ty přelijeme bešamelem. Tyto vrstvy opakujeme, poslední vrstvou jsou lazaně, které přelijeme bešamelem. Na něj vsypeme ustrouhaný sýr a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba čtyřicet minut, až je omáčka zlatavá.
- Lazaně podáváme s rajčatovým, či zeleninovým salátem.