Filo řezy s ořechy a nugátem
Ingredience
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
100 g |
Nugát světlý |
4 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
600 g |
Skořice mletá |
2 polévková lžíce |
Citronová kůra |
1.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
75 ml |
Cukr krupice |
550 g |
Med včelí |
90 g |
Růžová voda |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.75 dl |
Máslo čerstvé |
200 g |
Těsto filo |
400 g |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- K přípravě řezů budeme potřebovat 10 tenkých plátů Filo těsta.
- V míse si smícháme nasekané ořechy s cukrem, malými hrozinkami a skořicí. Máslo si v hrnečku rozpustíme. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).
- Ořechovou směs a oříškový nugát rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část ořechové směsi s nugátem a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
- Připravíme si sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.
- Upečené řezy potřeme medovým růžovým sirupem a každý ozdobíme čokoládovou polevou a vlašským ořechem.