Filo řezy s ořechy a nugátem

Ingredience


Cukr krupice 2 polévková lžíce
Hrozinky 100 g
Nugát světlý 4 polévková lžíce
Ořechy vlašské 600 g
Skořice mletá 2 polévková lžíce
Citronová kůra 1.5 kávová lžička
Citronová šťáva 75 ml
Cukr krupice 550 g
Med včelí 90 g
Růžová voda 2 polévková lžíce
Voda pitná 3.75 dl
Máslo čerstvé 200 g
Těsto filo 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. K přípravě řezů budeme potřebovat 10 tenkých plátů Filo těsta.
  2. V míse si smícháme nasekané ořechy s cukrem, malými hrozinkami a skořicí. Máslo si v hrnečku rozpustíme. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta. Takto budeme postupovat do doby, až na sebe navrstvíme 10 plátů těsta (každý plát potřeme máslem).
  3. Ořechovou směs a oříškový nugát rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část ořechové směsi s nugátem a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, ostrým širokým nožem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
  4. Připravíme si sirup: v hrnci svaříme 3,75 dl vody s 550 g cukru, přidáme 1,5 lžičky strouhané citronové kůry a prudce vaříme 5 minut. Potom zmírníme teplotu a vaříme dalších 5 minut, přidáme 90 g medu, citronovou šťávu a růžovou vodu. Vše vaříme ještě 2 minuty a pak odstavíme z plotny.
  5. Upečené řezy potřeme medovým růžovým sirupem a každý ozdobíme čokoládovou polevou a vlašským ořechem.