Zapečené těstoviny s masem a lilky
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
350 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
125 ml |
Olivy černé |
60 g |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
120 g |
Těstoviny Linguine |
180 g |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme dortovou formu, vymažeme ji olejem a dno vyložíme pečícím papírem.
- Na pánev vlijeme polovinu oleje a opečeme na něm plátky lilku, až zezlátnou. Odkládáme je na ubrousky, abychom lilky zbavili oleje. Poté plátky vyložíme dno a stěny dortové formy tak, aby se plátky překrývaly. Část lilku si odložíme.
- Na druhé polovině oleje v hlubším rendlíku restujeme maso s nakrájenou cibulí a drobně posekaným česnekem. Dbáme, aby maso nezůstalo v hrudkách. Když je maso opečené, přidáme rajčatový protlak, konzervovaná rajčata i s nálevem, Worcester, posekanou petrželovou nať, opepříme, osolíme a na mírném plameni vaříme. Po deseti minutách vsypeme vypeckované, na plátky nakrájené olivy, drobně pokrájenou papriku, kterou jsme zbavili semen a vaříme dalších deset minut.
- V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, přecedíme a vsypeme do mísy. K těstovinám přidáme masovou směs a strouhaný sýr. Řádně promícháme a přendáme do dortové formy, pořádně stlačíme, poklademe odloženými plátky lilku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C.
- Upečené těstoviny necháme asi pět minut odstát, poté odstraníme z dortové formy kruh, směs překlopíme na větší talíř, odstraníme pečící papír a hned podáváme.