Zapečené těstoviny s masem a lilky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 350 g
Lilek 2 ks
Olej olivový 125 ml
Olivy černé 60 g
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 120 g
Těstoviny Linguine 180 g
Worcester (worcesterská omáčka) 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme dortovou formu, vymažeme ji olejem a dno vyložíme pečícím papírem.
  2. Na pánev vlijeme polovinu oleje a opečeme na něm plátky lilku, až zezlátnou. Odkládáme je na ubrousky, abychom lilky zbavili oleje. Poté plátky vyložíme dno a stěny dortové formy tak, aby se plátky překrývaly. Část lilku si odložíme.
  3. Na druhé polovině oleje v hlubším rendlíku restujeme maso s nakrájenou cibulí a drobně posekaným česnekem. Dbáme, aby maso nezůstalo v hrudkách. Když je maso opečené, přidáme rajčatový protlak, konzervovaná rajčata i s nálevem, Worcester, posekanou petrželovou nať, opepříme, osolíme a na mírném plameni vaříme. Po deseti minutách vsypeme vypeckované, na plátky nakrájené olivy, drobně pokrájenou papriku, kterou jsme zbavili semen a vaříme dalších deset minut.
  4. V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, přecedíme a vsypeme do mísy. K těstovinám přidáme masovou směs a strouhaný sýr. Řádně promícháme a přendáme do dortové formy, pořádně stlačíme, poklademe odloženými plátky lilku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C.
  5. Upečené těstoviny necháme asi pět minut odstát, poté odstraníme z dortové formy kruh, směs překlopíme na větší talíř, odstraníme pečící papír a hned podáváme.