Řezy s mandlemi a marcipánem
Ingredience
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
2 ks |
Mandle |
500 g |
Marcipánová hmota surová |
80 g |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
300 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Kokos sušený |
50 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Těsto filo |
400 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- K přípravě řezů s marcipánem použijeme plátky těsta Filo. Drobně nakrájené oloupané mandle smícháme v míse s cukrem, citronovou šťávou a skořicovým cukrem a ke směsi přimícháme na kostky pokrájený marcipán.
- V hrnečku si rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.
- Mandle s marcipánem rozdělíme na dvě části. Na potřený plát máslem rozložíme první vrstvu směsi, na kterou poklademe 5 plátů těsta potřených máslem. Navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta, každý potřený máslem. Pláty těsta na sebe rukou přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na kosodélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
- Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou, rumem a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
- Citronovo-rumovou polevu namažeme na vychladlý moučník, posypeme strouhaným kokosem a necháme ztuhnout, pak nakrájíme a podáváme.