Omáčka s bramborovým nákypem

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 40 g
Citronová šťáva 20 ml
Jíška instantní 10 g
Máslo čerstvé 60 g
Muškátový oříšek 2 g
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 g
Sůl 5 g
Sýr Gouda 45% 200 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory vaříme 25 minut, poté je oloupeme a prolisujeme.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky se solí, s pepřem a muškátovým oříškem přidáme k bramborám a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. K bramborám přidáme 3 polévkové lžíce másla a sýr a opatrně vmícháme bílkový sníh.
  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a naplníme bramborovou směsi. Posypeme vločkami másla a zapékáme 20-30 minut dozlatova.
  4. Rozpustíme zbývající máslo a lehce na něm osmažíme šalotku. Přidáme instantní jíšku a necháme ji vzkypět, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakonec vmícháme česnek a šlehačku.