Omáčka s bramborovým nákypem
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
40 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Jíška instantní |
10 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Muškátový oříšek |
2 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalotka |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Gouda 45% |
200 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory vaříme 25 minut, poté je oloupeme a prolisujeme.
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky se solí, s pepřem a muškátovým oříškem přidáme k bramborám a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. K bramborám přidáme 3 polévkové lžíce másla a sýr a opatrně vmícháme bílkový sníh.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a naplníme bramborovou směsi. Posypeme vločkami másla a zapékáme 20-30 minut dozlatova.
- Rozpustíme zbývající máslo a lehce na něm osmažíme šalotku. Přidáme instantní jíšku a necháme ji vzkypět, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakonec vmícháme česnek a šlehačku.