Česnekový olej s provensálskou zeleninou

Ingredience


Bazalka 20 g
Česnek 80 g
Cuketa 250 g
Cukr moučkový 5 g
Lilek 250 g
Olej olivový 50 ml
Paprika červená 80 g
Paprika žlutá 80 g
Pepř černý mletý 5 g
Rozmarýn čerstvý 20 g
Sůl 5 g
Tymián čerstvý 40 g
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek a cukety nakrájíme na plátky silné 1 cm, slabě osolíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Papriky rozpůlíme, odstraníme semeníky a rozložíme je na pánev slupkou nahoru. Přidáme rozpůlené česnekové stroužky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu a vše pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Pečeme asi 30 minut. Plátky lilku a cukety osušíme kuchyňským papírem.
  2. Očistíme žampiony a s lilkem a cuketou osmažíme na horkém olivovém oleji po obou stranách dozlatova. Vyjmeme, rozložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Papriky vyjmeme z trouby, oloupeme, nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Otrháme zbývající rozmarýn a tymián, přidáme lístky bazalky a oloupaný česnek, zalijeme 120 ml olivového oleje, ve vysoké nádobě jemně rozmixujeme. Okořeníme solí, cukrem a pepřem. Lilek, cukety, houby a papriku po obou stranách potřeme ochuceným olejem a zakryté necháme 2 hodiny marinovat.