Česnekový olej s provensálskou zeleninou
Ingredience
Bazalka |
20 g |
Česnek |
80 g |
Cuketa |
250 g |
Cukr moučkový |
5 g |
Lilek |
250 g |
Olej olivový |
50 ml |
Paprika červená |
80 g |
Paprika žlutá |
80 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rozmarýn čerstvý |
20 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
40 g |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilek a cukety nakrájíme na plátky silné 1 cm, slabě osolíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Papriky rozpůlíme, odstraníme semeníky a rozložíme je na pánev slupkou nahoru. Přidáme rozpůlené česnekové stroužky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu a vše pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Pečeme asi 30 minut. Plátky lilku a cukety osušíme kuchyňským papírem.
- Očistíme žampiony a s lilkem a cuketou osmažíme na horkém olivovém oleji po obou stranách dozlatova. Vyjmeme, rozložíme na kuchyňský papír, aby se vpil přebytečný tuk. Papriky vyjmeme z trouby, oloupeme, nakrájíme na proužky široké asi 2 cm. Otrháme zbývající rozmarýn a tymián, přidáme lístky bazalky a oloupaný česnek, zalijeme 120 ml olivového oleje, ve vysoké nádobě jemně rozmixujeme. Okořeníme solí, cukrem a pepřem. Lilek, cukety, houby a papriku po obou stranách potřeme ochuceným olejem a zakryté necháme 2 hodiny marinovat.