Omáčka z gorgonzoly k flanu z cukety

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Citronová kůra 5 g
Cuketa 500 g
Máslo čerstvé 20 g
Muškátový oříšek 3 g
Pepř černý mletý 5 g
Šalotka 10 g
Smetana 12% (konzumní) 250 g
Sůl 5 g
Sýr Gorgonzola 100 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Vývar zeleninový 150 ml
Zakysaná smetana 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cukety omyjeme a osušíme. Škrabkou odřízneme z každého plodu čtyři dlouhé proužky slupky. Vymastíme čtyři formičky o průměru 9-10 cm a do každé vložíme křížem přes sebe jeden žlutý a jeden zelený proužek. Zeleninu nakrájíme nadrobno.
  2. Na másle osmažíme nasekanou šalotku a česnek. Přidáme cukety, vývar a citronovou kůru a vše uvaříme doměkka. Zeleninu slijeme a necháme důkladně okapat. Citronovou kůru odstraníme. Vývar zahřejeme a přidáme do něj vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Cukety rozmixujeme nahrubo a rovněž přidáme do vývaru. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninovou hmotou naplníme formičky, na ně položíme proužky slupky a zakryjeme alobalem. Flan vaříme v troubě ve vodní lázni 25-30 minut. Zahřejeme smetanu a pomalu v ní rozpustíme gorgonzolu. Podle chuti okořeníme. Okraj formiček uvolníme nožem, flan vyklopíme na talíř a přelijeme omáčkou.