Omáčka z gorgonzoly k flanu z cukety
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Citronová kůra |
5 g |
Cuketa |
500 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Muškátový oříšek |
3 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalotka |
10 g |
Smetana 12% (konzumní) |
250 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Gorgonzola |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vývar zeleninový |
150 ml |
Zakysaná smetana |
60 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cukety omyjeme a osušíme. Škrabkou odřízneme z každého plodu čtyři dlouhé proužky slupky. Vymastíme čtyři formičky o průměru 9-10 cm a do každé vložíme křížem přes sebe jeden žlutý a jeden zelený proužek. Zeleninu nakrájíme nadrobno.
- Na másle osmažíme nasekanou šalotku a česnek. Přidáme cukety, vývar a citronovou kůru a vše uvaříme doměkka. Zeleninu slijeme a necháme důkladně okapat. Citronovou kůru odstraníme. Vývar zahřejeme a přidáme do něj vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Cukety rozmixujeme nahrubo a rovněž přidáme do vývaru. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninovou hmotou naplníme formičky, na ně položíme proužky slupky a zakryjeme alobalem. Flan vaříme v troubě ve vodní lázni 25-30 minut. Zahřejeme smetanu a pomalu v ní rozpustíme gorgonzolu. Podle chuti okořeníme. Okraj formiček uvolníme nožem, flan vyklopíme na talíř a přelijeme omáčkou.