Krevety se zázvorem a chilli papričkami
Ingredience
Chilli paprička |
5 ks |
Cibule |
2 ks |
Citronová kůra |
1 špetka |
Krevetová pasta |
1.5 polévková lžíce |
Oříšky Kemiri |
1 polévková lžíce |
Šafrán |
0.25 kávová lžička |
Zázvor celý |
2 polévková lžíce |
Krevety tygří - loupané |
600 g |
Máta |
1 polévková lžíce |
Mléko kokosové |
5 dl |
Nudle rýžové |
500 g |
Olej sezamový |
2 polévková lžíce |
Sójové výhonky |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
7.5 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejdříve si připravíme ostrou pastu: chilli papričky namočíme na 15 minut do horké vody. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim očištěnou pokrájenou cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, nastrouhanou citronovou kůru, oříšky, krevetovou pastu a šafrán. Vše najemno rozmixujeme.
- Čerstvým krevetám odstraníme černé střívko, pak je omyjeme. Hlavy a schránky zprudka opečeme ve woku na 1 lžíci oleje. Když jsou sytě červené, zalijeme je 7,5 dl vody a vaříme je 30 minut. Pak vývar scedíme do druhé doby.
- Rýžové nudle namočíme do vlažné vody. Když nabobtnají, scedíme je a propláchneme studenou vodou.
- Ve woku na rozehřátém oleji (1 lžíce) opečeme rozmixovanou směs, zalijeme ji scezeným vývarem a přilijeme kokosové mléko. Chvíli zvolna vaříme, pak přidáme oloupané krevety a vaříme je do doby, až jsou červené. Do polévky přimícháme omyté a okapané sójové výhonky spolu s nudlemi, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
- Omyjeme si lístky máty. Horkou polévku s krevetami nalijeme do misek a podáváme s lístky máty.