Krevety se zázvorem a chilli papričkami

Krevety se zázvorem a chilli papričkami - obrázek

Ingredience


Chilli paprička 5 ks
Cibule 2 ks
Citronová kůra 1 špetka
Krevetová pasta 1.5 polévková lžíce
Oříšky Kemiri 1 polévková lžíce
Šafrán 0.25 kávová lžička
Zázvor celý 2 polévková lžíce
Krevety tygří - loupané 600 g
Máta 1 polévková lžíce
Mléko kokosové 5 dl
Nudle rýžové 500 g
Olej sezamový 2 polévková lžíce
Sójové výhonky 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 7.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme ostrou pastu: chilli papričky namočíme na 15 minut do horké vody. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim očištěnou pokrájenou cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, nastrouhanou citronovou kůru, oříšky, krevetovou pastu a šafrán. Vše najemno rozmixujeme.
  2. Čerstvým krevetám odstraníme černé střívko, pak je omyjeme. Hlavy a schránky zprudka opečeme ve woku na 1 lžíci oleje. Když jsou sytě červené, zalijeme je 7,5 dl vody a vaříme je 30 minut. Pak vývar scedíme do druhé doby.
  3. Rýžové nudle namočíme do vlažné vody. Když nabobtnají, scedíme je a propláchneme studenou vodou.
  4. Ve woku na rozehřátém oleji (1 lžíce) opečeme rozmixovanou směs, zalijeme ji scezeným vývarem a přilijeme kokosové mléko. Chvíli zvolna vaříme, pak přidáme oloupané krevety a vaříme je do doby, až jsou červené. Do polévky přimícháme omyté a okapané sójové výhonky spolu s nudlemi, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
  5. Omyjeme si lístky máty. Horkou polévku s krevetami nalijeme do misek a podáváme s lístky máty.