Lazaně s bylinkami a bešamelovou omáčkou

Lazaně s bylinkami a bešamelovou omáčkou - obrázek

Ingredience


Bešamel 300 ml
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 0.5 ks
Cuketa 4 ks
Lilek 2 ks
Majoránka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mozzarella 220 g
Muškátový květ 1 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 620 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
Těstoviny Lasagne 180 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml bešamelu, bobkový list, plátek cibule, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
  2. Připravíme si zapékací mísu a vytřeme ji olivovým olejem.
  3. Na grilovací pánvi rozpálíme olej, opékáme na něm plátky lilku zhruba osm minut. Lilek necháme na ubrouscích usušit.
  4. Na další pánvi na másle restujeme drobně posekaný česnek, usekanou petrželovou nať, čerstvou majoránku a plátky cuket. Za stálého míchání smažíme asi pět minut. Usmažené plátky cuket usušíme na ubrouscích.
  5. Do zapékací mísy dáváme po vrstvách cukety, lilky, nastrouhanou mozarellu, rajčata a plátky lazaní. Můžeme dochutit solí a pepřem. Poslední vrstvou budou plátky lazaní. Vše polijeme bešamelovou omáčkou, posypeme ustrouhaným parmezánem.
  6. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba čtyřicet minut, až sýr zezlátne. Hned podáváme.