Lazaně s bylinkami a bešamelovou omáčkou
Ingredience
Bešamel |
300 ml |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
0.5 ks |
Cuketa |
4 ks |
Lilek |
2 ks |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
220 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
620 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Těstoviny Lasagne |
180 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml bešamelu, bobkový list, plátek cibule, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
- Připravíme si zapékací mísu a vytřeme ji olivovým olejem.
- Na grilovací pánvi rozpálíme olej, opékáme na něm plátky lilku zhruba osm minut. Lilek necháme na ubrouscích usušit.
- Na další pánvi na másle restujeme drobně posekaný česnek, usekanou petrželovou nať, čerstvou majoránku a plátky cuket. Za stálého míchání smažíme asi pět minut. Usmažené plátky cuket usušíme na ubrouscích.
- Do zapékací mísy dáváme po vrstvách cukety, lilky, nastrouhanou mozarellu, rajčata a plátky lazaní. Můžeme dochutit solí a pepřem. Poslední vrstvou budou plátky lazaní. Vše polijeme bešamelovou omáčkou, posypeme ustrouhaným parmezánem.
- Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba čtyřicet minut, až sýr zezlátne. Hned podáváme.