Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou
Ingredience
Bešamel |
300 ml |
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
0.5 ks |
Houby čerstvé |
350 g |
Máslo čerstvé |
7 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 plátek |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý celý |
6 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Fontina |
140 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
4 polévková lžíce |
Těstoviny Tagliatelle |
350 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme.
- Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla.
- Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby.
- V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby.
- Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem.