Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou

Ingredience


Bešamel 300 ml
Bobkový list 1 ks
Cibule 0.5 ks
Houby čerstvé 350 g
Máslo čerstvé 7 polévková lžíce
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 plátek
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý celý 6 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Salát hlávkový 1 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Fontina 140 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 4 polévková lžíce
Těstoviny Tagliatelle 350 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme.
  2. Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla.
  3. Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby.
  4. V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby.
  5. Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem.