Polévka z mořské tresky

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 250 g
Máslo čerstvé 2 kávová lžička
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Šalotka 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Šťovík 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Treska mražená 350 g
Víno jablečné 125 ml
Vývar rybí 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém silnostěnném hrnci za občasného míchání na másle přibližně pět minut smažíme pokrájený pórek a šalotky. Poté vlijeme cidr, dobře promícháme a zahříváme. Když se směs začne vařit, vmícháme rybí vývar, brambory nakrájené na kostky, bobkový list a podle chuti osolíme. Vaříme deset minut.
  2. V misce s troškou mléka rozšleháme mouku dohladka, přidáme tolik mléka, aby vznikla hustší kaše. Dobře šleháme, abchom zabránili vzniku hrudek. Poté kaši vmícháme do vařící polévky. Po pěti minutách varu do polévky vlijeme zbylé mléko, polovinu smetany a dále vaříme, až jsou brambory měkké.
  3. Opraný šťovík drobně posekáme, smícháme se zbylou smetanou a zamícháme do polévky. Na závěr vložíme pokrájené rybí maso a ještě tři minuty vaříme za občasného míchání. Hotovou polévku hned podáváme.