Sýrová omáčka s hruškami a noky

Ingredience


Brambory 500 g
Citronová šťáva 50 ml
Hrušky 1 ks
Majoránka 4 polévková lžíce
Mouka bramborová 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 10 g
Muškátový oříšek 3 g
Ovesné vločky 25 g
Pepř černý mletý 5 g
Smetana 12% (konzumní) 250 g
Sůl 5 g
Sýr Gorgonzola 150 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a prolisujeme. Smícháme se škrobovým práškem, s vločkami a se žloutkem, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále vytvarujeme asi 3 cm silný váleček a rozkrájíme jej na 1 cm silné plátky. Jednotlivé plátky vidličkou lehce zploštíme. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, řádně osolíme a noky vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Na omáčku zahřejeme smetanu a necháme v ní roztavit sýr. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme jaderník a dužinu nakrájíme na úzké klínky. Vložíme do omáčky a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Noky scedíme, na talíři je přelijeme omáčkou a posypeme majoránkou.