Pomerančový dresink k salátu z chřestu a cukrových lusků

Ingredience


Chřest bílý 500 g
Citronová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr krupice 5 g
Dýňová semínka 4 polévková lžíce
Hrachové lusky 200 g
Kerblík 40 g
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Olej olivový 80 ml
Pepř černý mletý 5 g
Pomeranče 2 ks
Sůl 5 g
Šunka dušená 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest pečlivě oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Očistíme a opláchneme cukrové lusky a příčně je rozpůlíme. Chřest uvaříme v osolené vodě s přídavkem cukru a másla tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme na sítu okapat. Trochu vývaru si odložíme stranou. Šunku nakrájíme na nudličky. Dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Pomeranče omyjeme v horké vodě, osušíme a z jednoho plodu oloupeme škrabkou kůru. Oba pomeranče pak pečlivě zbavíme hořké bílé slupky a rozebereme na dílky. Šťávu zachytíme. Smícháme pomerančovou a citronovou šťávu, sůl, pepř, olej a trochu vývaru z chřestu a vymícháme hladký krém. Chřest, cukrové lusky, šunku, dýňová semínka a dílky pomeranče upravíme na mísu. Posypeme proužky pomerančové kůry a pokapeme dresinkem. Ozdobíme česnekem medvědím nebo kerblíkem.