Pomerančový dresink k salátu z chřestu a cukrových lusků
Ingredience
Chřest bílý |
500 g |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Cukr krupice |
5 g |
Dýňová semínka |
4 polévková lžíce |
Hrachové lusky |
200 g |
Kerblík |
40 g |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
80 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pomeranče |
2 ks |
Sůl |
5 g |
Šunka dušená |
125 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest pečlivě oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Očistíme a opláchneme cukrové lusky a příčně je rozpůlíme. Chřest uvaříme v osolené vodě s přídavkem cukru a másla tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme na sítu okapat. Trochu vývaru si odložíme stranou. Šunku nakrájíme na nudličky. Dýňová semínka opražíme na suché pánvi. Pomeranče omyjeme v horké vodě, osušíme a z jednoho plodu oloupeme škrabkou kůru. Oba pomeranče pak pečlivě zbavíme hořké bílé slupky a rozebereme na dílky. Šťávu zachytíme. Smícháme pomerančovou a citronovou šťávu, sůl, pepř, olej a trochu vývaru z chřestu a vymícháme hladký krém. Chřest, cukrové lusky, šunku, dýňová semínka a dílky pomeranče upravíme na mísu. Posypeme proužky pomerančové kůry a pokapeme dresinkem. Ozdobíme česnekem medvědím nebo kerblíkem.